Ribe Pakhus

Om Pakhuset, historien og folkene bag huset

Historien bag

Ribe Pakhus – Varehuset, Pakhuset, Ribe Godsbanegård, ”Godset” – på Ribe station.

Bygningen på Rosen Alle 2 er tegnet af DSB arkitekt Niels Peder Christian Holsøe (27. november 1826 – 1. januar 1895) og er opført i 1875 og udvidet i 1887.

Det meste af bygningen på Rosen Alle 2 i Ribe, er taget i brug i 1875 samtidig med åbningen af strækningen Bramming-Ribe. Bygningen var inddelt med en 4,5 m lang afdeling med ekspeditionskontorer, og en 15,5 m langt godsrum, og det vil sige at bygningen var i alt ca. 20 m lang. Afstanden mellem portene ud mod sporet passede med længden på den tids nyeste godsvogne, så portene passede med godsvognenes døre, og  vognene kørte helt op til ydermuren da der ikke var en perron ved bygningen.

I 1887 bliver Ribebanen forlænget til den nye grænsestation Vedsted/Hviding, og der er derefter grænseoverskridende trafik i retning mod Tønder og Husum. I stedet for at opføre et toldvarehus i Vedsted, vælger man at forlænge varehuset i Ribe mod nord med lokaler for toldvæsenet. Udvidelsen består af en sektion på ca. 5 m med kontorer for toldvæsenet og en sektion på 8 m med toldvarehus, indgangsparti og trapper.

Omkring 1962 er toldvæsenets kontorer flyttet, og arealet indgår nu i varerummet. Varerummets nordligste port er flyttet godt 2 m mod nord, for godsvognene er blevet større. Samtidig har godsrummet fået en tredje port til gadesiden ud for det tidligere kontorområde. Der er nu tre porte med en afstand af ca. 10,5 m ud mod sporet, svarende til tre moderne godsvogne.

Toldvæsenets område bliver måske i 1962, måske senere, reduceret endnu mere og er efterhånden kun det halve af bygningens dybde ud mod gadesiden. Det er uklart, hvornår toldvæsenet helt forlader bygningen.

I 1982 nedlægges DSB’s varehus som selvstændig virksomhed, og var herefter forpagtet til DSB-vognmand Trip fra Skærbæk, der brugte det som basis for udkørsel af stykgods i Ribe i nogle få år.

I begyndelsen af 1990’erne havde Ribe Kommune købt den vestlige side af stationsarealet inkl. Varehuset, af DSB.

Pakhuset blev pålagt totalfredning i 1993.

Billedkunstnerne Lis Andersen og Ole Videbæk havde værksted i bygningen fra omkring 1994 til 2006.

Lars Christiansen købte bygningen i 2008, og lejede den ud til ”Sudan Missionen”, der drev genbrugsbutik i bygningen.

Kristian Rasmussen købte bygningen af Lars Christiansen i 2022, og har siden arbejdet på at istandsætte den, med henblik på at drive cafe og kulturhus. 

Billede fra 1971 – Samling Jens Bruun Petersen

Folkene bag

Nuværende styregruppe består af:

– Sella, Projektleder og Køkkenchef
– Sidsel, Driftsleder
– Kristian, Kreativ leder og Direktør
– Maj, Cafemedarbejder og Direktør.

Vi håber, at I vil tage godt imod og gøre brug af Ribe Pakhus både som cafe og kulturhus.

Vi arbejder med de lokale

Lokalt forankret, hvilket afspejler i vores engagement med personale, gæster, foreninger og leverandører fra området.

På Ribe Pakhus ønsker vi at understøtte det rige klub- og foreningsliv, der er i byen.

Står du i spidsen for en klub eller en forening, og har du et ønske om at etablere samarbejde med Ribe Pakhus?

Kontakt vores Kreative Leder og Direktør, Kristian, på kr@ribepakhus.dk